VGT blij met doelgerichte Work-IT software van Nitea

VGT Zeeuws-Vlaanderen werkt sinds 2014 met Work-IT software van Nitea. Bedrijfsleiders Jef Nuyts en Ann Wuyts zijn zeer tevreden over het systeem. „We zochten naar een doelgericht systeem voor een betrouwbare arbeids- en productregistratie. Nitea heeft al onze ideeën en wensen op maat in de software geïmplementeerd.”

VGT Zeeuws-Vlaanderen is een paprikakwekerij met een bedrijfsoppervlakte van 30 hectare in Westdorpe. Er worden gele en rode paprika’s geteeld. In 2014 is de eerste fase van 15 hectare gerealiseerd, in 2016 vond de bouw van de tweede fase van 15 ha plaats. De kassen worden 100 procent verwarmd door gebruik te maken van de restwarmte van meststoffabriek Yara Sluiskil. De paprika’s worden afgezet via de veilingorganisatie BelOrta in Mechelen.

De Zeeuwse kwekerij werkt sinds 2014 met Work-IT software van Nitea. Het is een goed systeem en eenvoudig in gebruik, zegt Jef Nuyts. „We hebben destijds diverse optie overwogen, maar uiteindelijk bewust voor Nitea gekozen. Nitea is een jong en fris bedrijf dat actief meedenkt over het realiseren van klantspecifieke functies. We hadden diverse wensen en ideeën: we wilden een transparant systeem, waar iedereen simpel mee kan werken. Het voordeel hiervan is dat er minder fouten worden gemaakt. Daarnaast wilden we een systeem dat naadloos aansloot op het registratiesysteem van de oogstkarren van Bogaerts Greenhouse Logistics, waar wij in de kassen gebruik van maken.”

Modules, apps en vingerafdruklezer

VGT Zeeuws-Vlaanderen maakt onder andere gebruik van de Work-IT hoofdmodule Arbeid en Productie, de module Planning en de apps voor Scannen, Keuren & Kwaliteitscontrole en Gewasbescherming. De medewerkers komen binnen als hun vingerafdruk bij de ingang is ingelezen. De vingerafdruklezer is gekoppeld aan een werkschema, „De medewerker meldt zich voor het gewaswerk aan met een smartphone en gaat de kas in. Het apparaat registreert onder meer elke handeling en hoe snel men werkt. ”

Onregelmatigheden in de registratiecijfers worden netjes gepresenteerd, vervolgt Nuyts. „De medewerkers werken in principe automatisch tot 17.00 uur, maar stel dat er een kwartiertje wordt overgewerkt, dan is dat gelijk in het werkschema terug te zien. Op die manier wordt het programma niet moeilijker gemaakt dan nodig is.”

Koppeling oogstkarren

Ook de oogstkarren zijn gekoppeld aan de software van Nitea. Telkens als iemand met een oogstkar in een pad vertrekt om te oogsten, moet hij zich met zijn persoonlijke badge aanmelden aan de kar, anders rijdt deze niet weg, aldus Nuyts. „Ook hier worden alle handelingen geregistreerd in het systeem van Nitea.

De paprika’s worden gesorteerd in de loods. Werknemers die in de loods gaan sorteren, scannen met de persoonlijke badge en gaan aan het werk. De bedrijfsleiders zijn tevreden over de installatie van Work-IT en de begeleiding van Nitea. In het begin was het natuurlijk even zoeken, maar het leert snel, zeggen ze. „We hebben een paar keer uitleg op locatie gehad, onze contactpersoon heeft ons goed geholpen. Als we vragen hebben, dan kunnen we bellen of mailen. We kunnen goed uit de voeten met de huidige modules op ons bedrijf, maar we sluiten niet uit dat we de Work-IT software in de toekomst uitbreiden met andere modules en apps.”

logo

(Dit interview is in samenwerking tussen Annemarie Gerbrandy van Klare Taal en VGT Zeeuws-Vlaanderen tot stand gekomen)