Belt Tomaten breidt het gebruik van Work-IT verder uit

Belt Tomaten werkt sinds 2014 met Work-IT software van Nitea. Het bedrijf breidt de software stap voor stap uit, het speerpunt voor 2018 is om in de module Planning ervaring op te doen met een begroting op jaarniveau. ‘We kunnen strakker op de jaarplanning zitten’, stelt bedrijfsleider André Huzen.

Belt Tomaten is gevestigd in de Koekoekspolder in IJsselmuiden (OV). Het bedrijf teelt losse tomaten, trostomaten, snoeptomaten en pruimtomaten op 3 verschillende locaties. De software van Nitea draait inmiddels op alle tuinen. ‘We zijn op 1 tuin begonnen en hebben de software langzaam uitgerold over de andere locaties. Je kunt met Work-IT in je eigen tempo meegroeien. Dat bevalt ons goed’, aldus bedrijfsleider Huzen.

De tomatenkwekerij werkt sinds 2014 met software van Nitea. Van den Belt ging in 2012 al op zoek naar een pad- en registratiesysteem, omdat het bedrijf meer inzicht wilde hebben in de prestaties per medewerker. ‘We hebben met een aantal bedrijven om tafel gezeten, maar we vonden de investeringen in hardware heel groot, zoals terminals in de kassen’, vertelt Huzen. ‘We hebben uiteindelijk voor een systeem buiten de branche om gekozen, maar we hielden de ontwikkelingen in de sector wel in de gaten. Toen Nitea naast de ondersteuning voor vaste terminals een paar jaar later met de mogelijkheid van invoeren en scannen via de mobiele telefoon kwam, zijn we overgestapt.’

Meer inzicht in kosten
Belt Tomaten startte met de hoofdmodule arbeid en productie. Daarmee kreeg de kwekerij de tijdsregistratie op orde en had men een goed beeld van hoeveel arbeid in werkzaamheden als blad snijden en plukken ging zitten, aldus Huzen. ‘We weten exact in welke tijd handelingen worden verricht, ook hebben we de prestaties per werknemer inzichtelijk.’ Met de aanschaf van de module Planning, eind 2016, is de software van Nitea leidend voor de personeelsadministratie geworden. Belt Tomaten beschikt ook over de modules Billboard-IT en Inform-IT.

Volgens Huzen geeft de Planning-module veel rust binnen de kwekerijen. ‘We kunnen hiermee dag- en weekplanningen maken. Op zaterdag hebben we hier een grote groep scholieren lopen. Iedereen weet van tevoren wat hij gaat doen, er hangt ‘s ochtends een meer ontspannen sfeer in de kantine. We hebben in 2017 proefgedraaid met beloning op prestatie voor scholieren en uitzendkrachten. Daarbij wilden we de beloning inzichtelijk hebben op het portaal van Inform-IT. Dat heeft Nitea voor ons gemaakt. We gaan hier in 2018 mee door.’

Daarnaast constateert Huzen dat de tomatenkwekerij meer inzicht heeft in arbeidskosten. ‘Arbeid is een flinke kostenpost, het is belangrijk dat je die kosten goed in beeld hebt’, zegt hij. ‘De loonkosten komen nu dichter bij de werkelijke kosten, daar ga je op sturen. Zo weten we nu beter welke rassen om welke arbeid vragen. Mede op basis van die gegevens kunnen we keuzes maken met welke rassen we willen doorgaan. Op deze manier verdient de software zich voor het bedrijf weer terug. We willen in 2018 ook met de jaarplanning van de Planning-module gaan werken, daar hebben we tot nu toe niets mee gedaan.‘

Modulair karakter
De implementatie van Work-IT is goed verlopen. Huzen vindt het een groot voordeel dat het systeem een modulair karakter heeft. ‘We zijn in 2014 met een tuin begonnen. Toen de software daar goed draaide, hebben we het uitgerold over de andere locaties. Als je alles in één keer probeert te doen, heb je kans in een systeem te verzuipen. We hebben er vorig jaar een weegbrug bij de snoeptomaatjes bijgekregen, om de prestaties beter in beeld te krijgen. Aan de hand daarvan zijn we gaan werken met het beloningssysteem waarbij mensen meer kunnen gaan verdienen. We hebben hier een jaar mee gewerkt en het bevalt prima. We willen deze aanpak in 2018 ook in de andere tuinen toepassen.’

André Huzen is tevreden over de begeleiding vanuit Nitea. ‘Er is veel mogelijk, Nitea is altijd bereid met je mee te denken. Soms is het zoeken naar de juiste manier om een functionaliteit in het bedrijf in te passen, maar we komen er redelijk goed uit. Nitea heeft de software in de tuinen geïnstalleerd en we hebben een paar keer uitleg op locatie gehad. Voor vragen is er een goede servicedesk, er wordt tijd voor je genomen, maar uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Wat ik ook een pluspunt vind, is dat Nitea openstaat voor suggesties. Als jij een vraag hebt over iets wat ook handig kan zijn voor andere telers, dan wordt dat in de software meegenomen.’

Over Belt Tomaten
Belt Tomaten in IJsselmuiden is in 1969 opgericht door de ouders van de huidige eigenaren Klaas en Jacob van den Belt. Aanvankelijk ging het om een tuinderij met vollegrondsgroente en witlof. In 1989 werd ervoor gekozen tomaten te gaan telen. De kwekerij bestaat uit 3 locaties, waar losse tomaten, trostomaten, snoeptomaten en pruimtomaten worden geteeld. Er werken 20 vaste medewerkers en tot wel 250 scholieren en uitzendkrachten bij Belt Tomaten.

(Dit interview is in samenwerking tussen Annemarie Gerbrandy van Klare Taal en Belt Tomaten tot stand gekomen)