Interview: Kwekerij Primato vertelt over Work-IT software en Nitea

(Interview Annemarie Gerbrandy van Klare Taal met Kwekerij Primato in Putte (B) over Work-IT Teelt software en Nitea) 

Kevin Pittoors van Kwekerij Primato in Putte(B) werkt sinds twee jaar met Work-IT software van Nitea. Hij is zeer tevreden over het systeem. „Het mooie van Nitea is dat het bedrijf is opgericht door kwekers en dat de input voor de software nog steeds bij kwekerijen vandaan komt. Het systeem wordt constant getoetst aan de praktijk en verbeterd, doorontwikkeld en hergeprogrammeerd.”

Wie en wat is Kwekerij Primato?
„Kwekerij Primato is een trostomatenkwekerij in de Belgische plaats Putte. De familie Pittoors zit al vele generaties in de tomatenteelt, ik ben de vierde generatie. Samen met mijn vader en mijn vriendin ben ik dit tweede bedrijf in 2015 op een nieuwe locatie gestart. Het bedrijf bestaat uit 6 hectare glas, we willen dit jaar verdubbelen naar 12 hectare. We telen een grote diversiteit aan tomaten: van middelgroot tot cherrytomaten.”

Hoe bent u bij Nitea terecht gekomen?
„We zijn gewend met Nederlandse bedrijven zaken te doen. We hebben een groot netwerk in Nederland, we gaan er regelmatig naartoe voor bedrijfsbezoeken en demodagen. We werken op het bestaande bedrijf met een ander softwaresysteem, maar we hadden van collega’s goede berichten gehoord over de software van Nitea. Op een nieuw bedrijf begin je helemaal van voren af aan: alle kaarten liggen open. We hebben met diverse bedrijven gesprekken gevoerd en onze wensen en ideeën op tafel gelegd. Het mooie van Nitea is dat het bedrijf is opgericht door kwekers en dat de input voor de software nog steeds bij kwekerijen vandaan komt. De software wordt voortdurend getoetst aan de praktijk en doorontwikkeld, verbeterd en hergeprogrammeerd.”

Hoe is de implementatie van Work-IT verlopen?
„We zijn op het nieuwe bedrijf heel basic met Work-IT Teelt begonnen. We willen eerst de puntjes op de i zetten, voordat we met andere modules aan de slag gaan. We hebben een verpakkingsloods, waar de geoogste tomaten handmatig worden gecontroleerd en verpakt. Er bestaat de intentie om op termijn Work-IT Verpakken in het bedrijf te implementeren, maar alles stap voor stap. We hebben wel afspraken gemaakt om een demo van Plan-IT en Check-IT in de kas te laten lopen. Als deze modules bevallen, willen we ze implementeren in het pakket. Billboard-IT staat al op de planning, dat vinden we een leuke module. Billboard-IT geeft de mogelijkheid om met een televisiescherm nieuws en weer, prestaties van medewerkers, bedrijfsnieuwtjes en foto’s en filmpjes te tonen. Het scherm wordt binnenkort opgehangen in de kantine.”

Hoe belangrijk is het verkrijgen van betrouwbare arbeids- en productregistratiecijfers voor uw bedrijf?
„Ontzettend belangrijk! Work-IT is een handig hulpmiddel en een noodzakelijk instrument om meer grip op en inzicht in de organisatie te krijgen. De hoofdmodule zorgt voor een uitgebreide arbeids- en productregistratie. We hebben zicht op de kwaliteit en prestaties van alle arbeidshandelingen en medewerkers. Op die manier kunnen we per handeling en medewerker precies zien wie waar heeft gewerkt en wat de prestatienormen zijn. In een productiebedrijf is het belangrijk om overzicht te hebben, dat leidt tot kwaliteitsvoordeel en motivatie van de werkprestaties. Daarnaast hebben we meer inzicht in de arbeidskosten. Die kunnen we nu op feiten en cijfers baseren en niet meer op gevoel.”

Hoe is de begeleiding van Nitea bij het aansluiten van de software verlopen?
„We hebben zelf de voorbereidingen voor de hardware getroffen, Nitea heeft de software aangesloten en geprogrammeerd. Vervolgens hebben we een uitlegsessie gehad en daarna zijn we aan de slag gegaan. In het begin was het even zoeken, maar al doende leert men. Nadien heeft onze bedrijfsleider een uitlegsessie gekregen over de vragen en praktische zaken waar wij nog tegenaan liepen. Ook hebben we enkele verbeterpunten voor ons bedrijf bij Nitea aangegeven.”

Bent u tevreden over Work-IT en zou u in de toekomst weer zaken met Nitea willen doen?
„We zijn tevreden over de resultaten van de software. Het systeem zit goed in elkaar. De mensen van Nitea luisteren goed naar de wensen uit de praktijk en proberen die op te nemen in de updates of aan te passen in de software. Ook wordt maatwerk geleverd, dat is erg prettig. We zouden wel weer zaken met Nitea willen doen.”

 

.